пʼятниця, 24 квітня 2020 р.

23 квітня - Всеукраїнський день психолога



Психолог - фахівець, який займається вивченням проявів, способів і форм організації психічних явищ особистості в різних областях людської діяльності. Явища, які фахівець вивчає, різноманітні - це психічні процеси, властивості і стани особистості в таких областях людської діяльності як система охорони здоров'я, освіти, сфери професійної діяльності, бізнесу, спорту, мистецтва.


З історії психології

Дев'ятнадцяте століття стало для психології століттям поступового зародження її як наукової дисципліни, виокремлення відповідних областей з філософії, медицини, точних наук.

Головне ім'я в історії оформлення психології як науки - Вільгельм Вундт. У 1879 році він відкрив першу в світі психологічну лабораторію, в якій проходили дослідження феноменів свідомості. Цей рік вважається роком народження психології як науки.

Саме початок двадцятого століття відзначився бурхливим зростанням декількох напрямів. З одного боку, активно розвивається психоаналіз - школа психотерапії, спочатку заснована на роботах Зігмунда Фройда, в яких людина описувалася як система з декількох незалежних структур особистості, що борються одна з одною - Воно (Ід), Я (Его), Над-Я (Супер-Его).

У США активно розвивається біхевіоризм - заснована Дж. Уотсоном школа психології.

У Німеччині розвивається гештальт-психологія (М. Вертгеймер, К. Коффка, В. Келер).

У 1996 році створена Асоціація політичних психологів України, зразком якої послужила існуюча з 1978 року Міжнародна асоціація політичних психологів (International Society of Political Psychology, ISPP).

Цікаві факти про психологію людини

  1. Перебуваючи на цікавій та важливій лекції, слухаючи захоплюючу мову професійного оратора, ви здатні тримати включеною свою увагу не більше 10 хвилин.
  2. Для того, щоб до чогось звикнути необхідно трохи більше 2-х місяців, а точніше – 66 днів. Саме такий період знадобиться людині для того, щоб сформувати та довести до автоматизму будь-яку дію. Наприклад, якщо ви хочете перейти на правильне харчування, то вам може знадобитися трохи менше – приблизно 55 днів. А ось до спорту доведеться звикати довше – до 75 днів.
  3. Відносно обсягу нашої короткочасної пам'яті, справедливий закон «Магічне число 7 плюс, мінус 2». Людина здатна утримувати у своїй короткостроковій пам'яті не більше 5-7 блоків інформації водночас. Для прикладу, коли ви запам'ятовуєте номер телефону, вам простіше зафіксувати його в пам'яті, попередньо розбивши на своєрідні набори інформації.
  4. Кращим засобом від турбот, тривожності і стресу вчені з Оксфордського університету визнали читання, стверджуючи, що це заняття має більш швидкий ефект на організм. Дивно, але цей спосіб багато кращий за прийом алкоголю, набагато ефективніший прогулянки, чаювання або прослуховування музики.
  5. Іноді нерозділене кохання переростає в справжню одержимість і навіть чревате психічними розладами. Такими, наприклад, як синдром Аделі. Синдром Аделі – це тривала хвороблива любовна одержимість іншою людиною, яка залишається без відповіді.
  6. Мозкова діяльність продовжується навіть тоді, коли ми відпочиваємо. У цей момент відбувається фільтрація того, що дійсно потрібно відкласти в пам'яті, а що прибрати «про запас». Прокинувшись вранці ви ніколи не забудете те, що дійсно важливо для вас, але і не згадайте того, на чому не зупинили свою увагу вчора.
  7. Людина відчуває себе більш успішною та щасливим тільки тоді, коли її мозок чимось зайнятий. Більш того, сіра речовина не цікавить монотонна робота – мова йде як раз про постійну метушню концентрації та перемикання з однієї роботи на іншу. Тільки в такі моменти людина відчуває себе щасливою.
  8. Якщо ви думаєте, що можете мати безмежну кількість друзів, ви глибоко помиляєтеся. Виявляється, що людина за все своє життя може дружити до 150 разів.
  9. Якщо в будинку розбите скло, то незабаром жодного цілого вікна в ньому не залишиться, а потім почнеться мародерство – така основна думка теорії розбитих вікон. У більш широкому сенсі ця теорія полягає в тому, що люди набагато охоче порушують правила та норми поведінки, якщо бачать явні ознаки безладу навколо – це було неодноразово експериментально доведено.
  10. Щоб швидко заснути треба лягти на спину, витягнутися та розслабити все тіло. Закрити очі і під закритими повіками закотити зіниці вгору. Це нормальний стан очей під час сну. Прийнявши це положення, людина засинає швидко, легко та глибоко.
  11. Згідно психологам, всі ми любимо мріяти. Дослідники стверджують, що люди, які люблять мріяти, як правило, більш винахідливі та краще вирішують різні проблеми.
  12. Існує психічний феномен, зворотний дежавю, під назвою жамевю. Він полягає у раптовому відчутті того, що ви стикаєтесь з ситуацією або людиною перший раз, хоча насправді вона вам добре знайома. Але якщо дежавю відчував хоча б раз майже кожен з нас, жамевю зустрічається набагато рідше та може служити ознакою серйозного психічного розладу. В один ряд з ними можна поставити феномен прескевю – добре знайомий багатьом стан, коли ви не можете згадати знайоме слово, яке «крутиться на язиці».
  13. Дитина починає сприймати своє окреме «Я» тільки після двох років народження, а до цього він відчуває себе одним цілим з усім навколишнім світом. Так, як ми з Вами вважаємо свою руку, ногу «собою», так і малюк вважає весь навколишній світ частиною себе.
  14. Більшість людей в незнайомому місці тримається праворуч. Якщо ви не хочете бути в натовпі або простояти довго в черзі, то знаючи цей факт, сміливо йдіть ліворуч або займайте чергу, яка лівіше.
  15. Якщо вас мучать кошмари по ночах, можливо, ви мерзнете уві сні. Науковий факт – чим холодніше в спальні, тим більше шансів побачити поганий сон.

Немає коментарів:

Дописати коментар