пʼятниця, 4 грудня 2020 р.

НЕ ДРІБНИЦІ У СТОСУНКАХ


НЕ ДРІБНИЦІ У СТОСУНКАХ – це прояви психологічного насильства у стосунках з боку вашого партнера. Як жінки, так і чоловіки можуть вдаватися до деструктивної поведінки, які роблять взаємини токсичними та нездоровими.

Пам’ятаєте: “Б’є – значить любить”? Стара і абсолютно безглузда приказка віками прикривала і виправдовувала фізичне насильство. А яка приказка може виправдати насильство емоційне? Контролює – значить любить? Принижує – значить кохає?

У кожної людини є свої внутрішні і зовнішні межі. Згадайте-но тільки, як вам незручно у тисняві метро. А як ви почуваєтеся, коли чуєте прикру фразу, – критику чи насмішку, від близької людини? Мозок миттю розцінює це як небезпеку – на внутрішні кордони хтось зазіхає.

На небезпеку ми реагуємо по-різному. Кожна людина вибирає свою, коли відчуває загрозу. Хтось миттю вмикає роздратування і лють і починає сам нападати. Хтось закривається від кривдника, плаче і не хоче з ним розмовляти. А для когось атака на внутрішні межі стає таким сюрпризом, що людина взагалі не знає, як реагувати.

Якщо ви стали жертвою емоційного насильства, то говоріть про це відкрито. Одразу говоріть, що вам щось некомфортно, заявляйте про себе і свої межі. Не чекайте, поки чаша терпіння переллється через край, бо може бути запізно. Якщо щось не влаштовує уже зараз – партнер має про це знати. І пам'ятайте, що ви так само повинні поважати простір партнера. Якщо ви боїтеся говорити партнеру про те, що вас щось пригнічує чи тривожить у ваших стосунках, то варто задуматися, а чи дійсно це ваша людина.




Немає коментарів:

Дописати коментар