середу, 25 листопада 2020 р.

Ключові меседжі для підтримки толерантних дискусій

 

Діалог є важливим інструментом для формування толерантності, а з ним приходить відповідальність за те, щоб слухати і дійсно чути те, що мають сказати люди з протилежними поглядами. Толерантні суспільства формують сприятливу атмосферу, де стають можливими політичний і економічний розвиток в інтересах всіх груп і верств суспільства. Нижченаведені меседжі були підібрані відповідно до українського контексту з метою просування цінностей толерантності та взаємоповаги у суспільстві.

1. СФОКУСУЙТЕСЬ НА ОБГОВОРЕННІ МАЙБУТНЬОГО, А НЕ МИНУЛОГО          

Бажання переконати когось у правильності власної думки може виглядати спокусливим. Однак ви навряд чи виграєте від цього, окрім можливого підняття власної самооцінки. Ваше життя навряд чи покращиться, навіть якщо ви приведете найбільш переконливий аргумент на підтримку ваших переконань. Таким же чином і людина з протилежною думкою не відчує суттєвого поліпшення після запеклої дискусії стосовно історичних розбіжностей, етнічних відмінностей чи мовних уподобань. Дискусії з питань історії, мови, етнічної приналежності або інших подібних питань є важливими, але вони не можуть одразу призвести до досягнення консенсусу, інклюзивності або вирішення конфліктів. Навпаки, дуже часто вони можуть тільки створювати нові лінії розколу або поглиблювати старі. Необхідно робити акцент на майбутньому, а не на минулому і для того, щоб досягти відчутних результатів – на користь суспільних благ – потрібно обговорювати такі важливі питання, як підвищення рівня зайнятості, можливості для розвитку бізнесу, створення нових стартапів, питання охорони здоров’я або пенсійної реформи і т. д. Обмін інноваційними ідеями щодо майбутнього буде більш конструктивним, ніж суперечки про нескінченні драми минулого. 

2. РІЗНІ ПОГЛЯДИ НА ЄДИНУ ПРОБЛЕМУ МАЮТЬ ПРАВО НА ІСНУВАННЯ                   

Ви можете бути впевнені, що ваші переконання абсолютно правильні, і у вас є на це право. Природньо, ви можете не погоджуватися з думкою іншого. Однак розбіжності в поглядах не означають, що одна позиція є правильною і беззаперечною, а інші – ні. Різні погляди та думки можна розглядати як перевагу, що допомагає нам поглянути на одне і те ж саме питання під різними кутами зору, а, отже, дати об’єктивну оцінку проблеми. Ми повинні виховувати культуру поваги до іншої думки. Людина, яка думає по-іншому, як і ви, має власні причини думати таким чином. Різниця у поглядах, мові або переконаннях не заважає нам знайти спільну мову і можливість мати схожі погляди і цілі на майбутнє. Є лише єдине виключення в цьому відношенні. Свобода самовираження може бути обмежена лише тоді, коли це загрожує самовираженню іншої особи. Зрештою, всі ми прагнемо до миру, безпеки, добробуту – тому ми повинні говорити один з одним про те, як розвивати країну, в якій будуть дотримані ці цінності і стандарти.

3. ЖОДНА ДУМКА НЕ Є АБСОЛЮТНОЮ ІСТИНОЮ                                                  

Пам’ятайте, що часто існує не одне рішення проблеми, і краще рішення для вас не обов’язково означає, що це рішення буде кращим для всіх, особливо стосовно економічних і політичних оцінок і прогнозів. Треба мати на увазі, що навіть найвидатніші економісти і політологи роблять помилки, як і будьяка інша людина. Враховуючи складність отримання істини, більш переконливою думкою вважатиметься та, яка ґрунтується на більш вагомих аргументах.

4. БУДЬТЕ САМОКРИТИЧНИМИ, А НЕ УПЕРЕДЖЕНИМИ                               

Задумайтесь, чому у вас є особливе ставлення до різних національностей, людей певної релігійної приналежності, культури або політичних переконань. Не відхиляйте одразу думку, що ви не упереджені і що поліпшення толерантності – це проблема інших, а не ваша. Зміни починаються зі змін у собі, а чесність і критична оцінка є складовими частинами цього процесу. Ваше ставлення до інших є обґрунтованим? Ваше ставлення базується на об’єктивних фактах і достовірних даних? Ваші друзі і колеги розділяють ваше упередження щодо інакших осіб? Після ретельного вивчення причини вашого упередження ви побачите, що ваше упередження до деяких груп людей є безпідставним. 

5. НЕ ПЕРСОНАЛІЗУЙТЕ СВОЮ ДУМКУ

Ви можете не погоджуватися навіть з близьким другом з деяких питань. Тим не менш, ви рідко судите або ображаєте вашого друга через його або її позицію, інакше у вас би не залишилося друзів. Кожен день нас оточують люди, які можуть мати різні думки. Тому важливо взаємодіяти один з одним і ставитися до інших, незалежно від їх поглядів, так, як ви хочете, щоб ставились до вас. Кожен має свої власні причини думати так чи інакше, і щоб зрозуміти, чому людина так мислить і думає, треба прожити життя цієї людини. Оскільки ви не можете це зробити – не засуджуйте людей, чию думку ви не поділяєте. Хто знає, якою б була ваша думка, якби ваше життя склалося б по-іншому.

6. ЗНАЙДІТЬ ЄДНІСТЬ У РІЗНОМАНІТТІ

Уникайте крайнощів і позиції «Ти або з нами, або проти нас». Зосередьтеся на створенні умов для інклюзивності, а не роздмухуванні протиріч. Знаходьте єдність у різноманітті та зосередьтеся на питаннях, які об’єднують, а не роз’єднують суспільство.

7. УТРИМУЙТЕСЬ ВІД НЕГАТИВНИХ ЕМОЦІЙ ПІД ЧАС СУПЕРЕЧОК

Іноді ви можете відчути розчарування або бажання захищатися, коли ви чуєте діаметрально протилежні думки з певних питань. Пояснення того, чому цей аргумент змушує вас засмучуватися, відрізняється від оборонної позиції чи випадів на опонента. Негативні емоції зазвичай заважають нашій здатності розуміти один одного і для досягнення розуміння має бути прагнення до цього. Дуже важливо висловлювати свою точку зору коректно, щоб уникнути безглуздих конфліктів. Не слід давати волю негативним емоціям – таким як гнів або страх, і пам’ятайте, що потрібно поважати один одного. Емоції можуть бути використані для підтримки вашої думки, але основні аргументи повинні ґрунтуватися на фактах. 

8. ВМІННЯ ДОСЛУХАТИСЬ ДО ІНШИХ ЗАПОБІГАЄ МАЙБУТНІМ КОНФЛІКТАМ 

Дослухатись до думки інших не означає, що ви відхиляєтесь від вашої власної позиції. Навпаки, визнання іншої точки зору дозволяє поглянути на одні і ті ж самі речі в іншому світлі. Розуміння позиції іншої людини дозволяє створити атмосферу довіри, яка, в свою чергу, допоможе запобігти потенційним конфліктам між людьми з протилежними поглядами.

9. СПІЛКУВАННЯ З РІЗНИМИ ЛЮДЬМИ РОЗШИРЮЄ СВІТОГЛЯД

Спілкуючись з різними людьми (за етнічною приналежністю, релігійними чи політичними поглядами, культурними вподобаннями) допоможе вам розширити ваше сприйняття світу. Взаємодіючи з різними людьми, ви дізнаєтеся більше про світ, і це може, в свою чергу, сприяти вашому духовному зростанню. Крім того, ви зможете розширити своє коло знайомств, зустріти нових друзів, дізнатися про нові перспективи професійного росту та місця відпочинку.

10. ДАВАЙТЕ ВЧИТИСЯ ОДИН В ОДНОГО

Хоча кожна людина має свої власні проблеми, важливо порівнювати різні ситуації. Обмін досвідом з іншими людьми і розуміння того, як вони намагаються їх вирішувати, допоможуть знайти підхід, прийнятний для всіх сторін.

Немає коментарів:

Дописати коментар